sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Ilkka Auer ja Antti J. Jokinen: NICHOLAS NORTH- Kalmattaren kirous

Nuori, susien pelastama, sinisilmäinen ja kaksisydäminen poika vaeltaa metsissä yksin, nälissään, kotia etsien. Hänen tiensä vie koko ajan lähemmäksi sitä, mihin hänen kohtalonsa hänet vie. Kohti loppua. Tämä poika on Nicholas North.

Fantasiakirja Nicholas North- Kalmattaren kirous, kertoo eräästä kylmän pohjolan pojasta, joka vanhempiensa kuoltua vaeltaa ympäri maataan kodittomana ja varastamalla itsensä elättäen. Vaikka mitä tekisi, kohtalo vie häntä yhä lähemmäksi hänen synnynnäistä tehtäväänsä: Kohtaamaan hänet jonka ansiosta Nicholas tuottaa huonoa onnea lähimmäisilleen ja jonka takia Nicholaksen vanhemmat saivat surmansa, Kalmattaren. Tähän tehtävään hänet on lähettänyt itse Väinämöinen.

Kirjan henkilöitä ovat kirjan päähenkilö Nicholas, Nicholaksen huostaanottanut Kurikka, kuolematon vanha Väinämöinen, Hessi-siili, ihmiskeiju Sara, Kalmattaen suuri Rautakokko, Kalmatar ja monia muita.

Kirja alkaa tilanteesta jossa Nicholas aiotaan jättää jäätikölle Rautakokon kynsiin. Pitkän kamppailun jälkeen susilauma pelastaa hänet ja matka voi alkaa. Hänen poissaolonsa aikana hänen kotikylänsä oli poltettu ja muut kyläläiset tapettu. Hän päätyy salaperäisen Kurikka-hiiden hoiviin moneksi vuodeksi, josta hän saa taitoa ja uskallusta jatkaa matkaansa ja lopulta kohdata Kalmatar, joka on vienyt häneltä kaiken.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat eräänlaiseen kuvitteelliseen muinais-Suomeen ja erityisesti sen talveen. Tapahtumat myös tapahtuvat enimmäkseen metsissä. Erillisiä tapahtumapaikkoja ovat esim. Kurikan kylä, Nicholaksen kylä, kallion uumeniin rakennettu Krouvi yms.

Kirja edustaa lajityyppiä fantasiakirja. Kirjan kieli on suomi mutta puhetyyli ja murteet vaihtelevat. Kirjassa asiat kuvaillaan tosi monipuolisesti ja taitavasti. Kirjan sanavalinnat ovat mielenkiintoisia.

Kirjassa ei niinkään ole minkäänlaista sanomaa lukijalle. Minusta se on tarkoitettu vain lukemiseen eikä opettamaan asioita.

Kirja oli melko helppolukuinen ja mielenkiintoinen. Kirjassa juoni kulkee mukavasti mutta on monimutkainen. Pidin siitä että kirja liittyi monin tavoin Suomeen ja Kalevalaan. Hyvin mukava lukukokemus.

Tätä kirjaa suosittelen kaikille, jotka pitävät fantasiakirjoista, hyvästä juonesta yms. Kovin nuorille lukijoille kirja saattaa olla liian vaikeasti ymmärrettävä. Mutta jos ymmärrät, tulet pitämään.

Eetu, 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti